In excursie ...

In excursie ...

Spre infinit...

Spre infinit...

In vizita la Ecaterina Teodoroiu

In vizita la Ecaterina Teodoroiu

vineri, 1 aprilie 2011

Ce este motivatia?

"Care credeti ca este diferenta dintre o persoana care renunta la fumat si alta care “nu poate”? Dar dintre o persoana care castiga 1000 euro si una care castiga 200? Dar intre o persoana care la sfarsitul anului isi face un bilant bogat in evenimente si realizari si una care nici macar nu se gandeste sa faca unul?

Veti gandi cu siguranta ca sunt multe diferente intre cele doua persoane comparate insa eu vreau sa abordez una dintre ele, esentiala probabil: motivatia.

Ce este de fapt motivatia?

Eu as spune ca este o aliniere mental-emotionala ce mentine si propulseaza individul pe axa unui obiectiv stabilit.

Exista totusi persoane “motivate”, care desi de straduiesc si se implica, nu prea au rezultate. Care sa fie explicatia?

Probabil ca acele persoane nu au un obiectiv foarte clar sau obiectivul lor este mult prea inalt, conceptual, cum sunt acele legi care nu se aplica pentru ca nu exista metodologia de aplicare.


Ce avem de facut, deci, pentru a fi motivati?

In primul rand sa ne stabilim un obiectiv clar si realist, iar daca obiectivul este mai inalt, mai sintetic, sa-l impartim in obiective mai mici, clare, tangibile.

Sa ne facem un plan de actiune cu pasi clari, masurabili, in concordanta cu obiectivul stabilit.

Sa evaluam la intervale regulate in ce masura urmam pasii stabiliti, in ce masura obiectivul nostru a ramas neschimbat sau dimpotriva.

In functie de natura obiectivului, poate exista uneori o nevoie fireasca de a-l actualiza, mai ales cand este vorba despre un obiectiv complex.


Este foarte bine sa fim flexibili, sa realizam ca dinamica este fireasca si chiar noi suntem diferiti de la o perioada la alta.

Si de asemenea este bine sa ne evaluam si sa vedem ce se intampla, daca obiectivele noastre se schimba prea des si radical.


Acesta este un model prin care ne putem atinge obiectivele; vazand pasii pe care i-am parcurs, bifand realizarile, descoperim cum ne construim singuri motivatia.

Este ca si cand ti-ai concentra atentia la fiecare piatra pe care o zidesti, sa se potrivesca in locul destinat, sa pui suficient ciment pentru a o lipi de celelalte din jur, sa o poata sustine pe cea de deasupra…si, la un moment dat, cand te opresti si faci un pas in spate, descoperi ca ai inaltat o structura solida, cu un anumit design, destinata scopului mai inalt pe care l-ai gandit odata, la inceput."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mult succes Daria!

Mult succes Daria!

Felicitari Alexandra Nae!

Felicitari Alexandra Nae!

In vizita la tipografie

In vizita la tipografie

La plimbare pe Crisan

La plimbare pe Crisan

Activitati recreative

Activitati recreative

Cu sportul...cum stam?

Cu sportul...cum stam?

Invatamantul de sprijin

Invatamantul de sprijin

Inv.de sprijin

Inv.de sprijin