In excursie ...

In excursie ...

Spre infinit...

Spre infinit...

In vizita la Ecaterina Teodoroiu

In vizita la Ecaterina Teodoroiu

joi, 8 septembrie 2011

"Cum invatam sa stam in picioare" – de Milton Erickson

"Sunt atatea lucrurile pe care le invatam la nivel constient; iar apoi uitam ceea ce invatam si ne folosim de capacitatea achizitionata. Vedeti voi, eu aveam un imens avantaj in fata celorlalti: avusesem poliomielita si eram complet paralizat. Inflamatia era atat de puternica incat aveam si o paralizie senzoriala. Puteam insa sa imi misc ochii si de asemenea auzul nu imi fusese afectat. Din cauza ca stateam doar in pat eram melancolic, fiindu-mi imposibil sa misc altceva decat pupilele. Stateam in carantina in ferma noastra, unde locuiam impreuna cu cele sapte surori, un frate, cei doi parinti si si o infirmiera. Cum faceam sa ma distrez? Am inceput sa observ persoanele din jur. In scurt timp am invatat ca surorile mele putea spune “da” si in acelasi timp sa se inteleaga “nu”. Se putea intampla ca una din surori sa ii ofere alteia un mar si imediat dupa sa isi retraga oferta. Asa ca am inceput sa studiez limbajul non-verbal si limbajul corpului.
Aveam o surioara mica care incepuse sa invete sa mearga in patru labe. Eu, mai apoi, trebuia sa invat sa stau in picioare si sa merg. Asa ca va las pe voi sa va imaginati cu ce interes o priveam pe surioara mea care trecea de la mersul in patru labe la a invata sa stea in picioare. Voi nici nu stiti cum faceti sa mergeti. Voi va puteti gandi ca puteti merge in linie dreapta pe langa sase blocuri (cu alti pietoni si vehicule in jur). Dar nu stiti ca ca atunci nu reusiti sa mergeti in linie dreapta la pas regulat!
Voi nu stiti ce faceti atunci cand mergeti. Si nici nu stiti cum e sa inveti sa stai in picioare. Inveti intinzand mana si tragandu-te in sus. Asta presupune o presiune in maini si, din intamplare, descoperi ca poti lasa greutatea pe un picior. E o chestiune foarte complicata, pentru ca genunchii cedeaza, si daca genunchii stau drepti, cedeaza soldurile. Apoi ti se incruciseaza picioarele. Apoi nu reusesti sa stai in picioare pentru ca cedeaza fie genunchii, fie soldurile. Cu picioarele inca incrucisate (ai invatat in curand sa ai un punct de sprijin mai amplu), te tragi in sus si trebuie sa inveti cum sa tii genunchii drepti, unul cate unul, si odata ce ai invatat asta, trebuie sa inveti sa ai grija ca soldurile sa ramana drepte. Mai apoi, descoperi ca trebuie sa inveti sa ai grija ca soldurile si genunchii sa stea drepte in acelasi timp si concomitent sa tii picioarele bine departate! Acum poti in final sa te sustii, cu picioarele bine departate si sprijinind mainile pe pamant.
In acest moment incepe o lectie in trei faze.
In primul rand distribuie greutatea pe o mana si ambele picioare, in timp ce cealalta mana (si M.E. ridica mana stanga) nu te sustine deloc. O munca foarte dificila care iti permite sa inveti sa stai in picioare drept, cu soldurile drepte, genunchii drepti, picioarele departate, iar cu mana asta (si M.E. arata mana dreapta) care strange tare. In acesta faza descoperi cum sa schimbi distributia greutatii corpului. Poti sa o alterezei rotind capul, rotind corpul. Trebuie sa inveti sa iti coordonezi toate alteratiile echilibrului corpului cand misti o mana, capul, spatele, corpul; si apoi trebuie sa inveti totul de la capat pentru cealalta mana. Apoi vine munca teribil de dificila de a invata sa tii sus ambele maini si sa le misti in toate directiile si sa te sustii doar pe baza solida a celor doua picioare bine departate. Si aici trebuie sa tii soldurile drepte, genunchii drepti si sa ai grija si la genunchi, si la solduri, si la bratul stang, si la bratul drept, si la cap, si la corp. Si la final, cand ai invatat destul de bine toate astea, poti incerca sa te balansezi pe un singur picior. O munca de infern!

Cum ai invatat sa controlezi tot corpul, tinand soldurile drepte, genunchii drepti, dandu-ti seama de miscarile mainilor, miscarile capului, miscarile corpului? Si apoi pune inainte un picior, alternand centrul de gravitatie al corpului! Genunchii se indoaie si te trezesti in fund! Te ridici si o iei de la inceput. Si in final inveti sa pui un picior inainte, sa te misti un pas, nu e rau. Asa ca repeti, nu e rau! Apoi un al treilea pas (cu acelasi picior) si cazi! Ti-a trebuit un pic de timp pentru a alterna drept-stang, drept-stang, drept-stang. Acum poti misca mainile, roti capul, te poti uita in drepta si in stanga si poti merge, fara sa mai fii deloc atent la a tine genunchii drepti, soldurile drepte"
Este o poveste “metafora” a minunatului terapeut Milton Erickson care sa ne aduca aminte ca cele mai banale lucruri din viata noastra, cum este de exemplu mersul in doua picioare, le-am invatat cu greu, incercand din nou si din nou cu rabdare, perseverenta si incredere, trecand peste stangaciile inerente diverselor etape, pana am reusit in viata.
Nu avem rabdareasi perseverenta sa facem pasi mici pentru ca mai apoi sa obtinem rezultate mari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mult succes Daria!

Mult succes Daria!

Felicitari Alexandra Nae!

Felicitari Alexandra Nae!

In vizita la tipografie

In vizita la tipografie

La plimbare pe Crisan

La plimbare pe Crisan

Activitati recreative

Activitati recreative

Cu sportul...cum stam?

Cu sportul...cum stam?

Invatamantul de sprijin

Invatamantul de sprijin

Inv.de sprijin

Inv.de sprijin